Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

 Το Νετλέτι, της Ζοέλ Λοπινό

Ένας αγώνας η ζωή. Σκληρός αγώνας. Κι είναι φορές, που νιώθεις τις δυσκολίες να σε γονατίζουν και να παλεύουν να σε
κάνουν να σκύψεις την κεφαλή σου στο χώμα, το ποτισμένο από το άδικο και τη θλίψη για όσα μέσ’ απ’ τα χέρια σου γλίστρησαν.

Ένας Αγώνας η ζωή. Σκληρός και μαχαιροζωσμένος. Λαβωμαθιές γεμίζει το είναι σου, κι αν βρεις τη δύναμη να τις γιατροπορέψεις, αντρειεύει η ψυχή και χαίρεται. Και δύναμη αποκτάς, στον ουρανό την κεφαλή να υψώσεις, τη θέση σου να βρεις. Κατά πώς πρέπει.

Ένας Αγώνας η ζωή. Σε κύκλους, σαν τα γρανάζια των καιρών τ’ αλάθευτα, δεμένος. Τη μια σού δίνει απλόχερα, την άλλη σε προστάζει εσύ να δίνεις. Κι ό,τι καλό χαρίζεις, το δρόμο βρίσκει και στα χέρια σου επιστρέφει διπλό και τρίδιπλο.

Ένας Αγώνας η ζωή. Σκληρός μα και γεννήτορας Χρέους μεγάλου: Να βρεις τη δύναμη, τον πόνο τον ανθρώπινο ν’ ασπαστείς, τη θλίψη ν’ αγκαλιάσεις και να τη βάλεις να βεγγερίσει στης ψυχής σου τον οντά. Για να γενεί το θαύμα, κι η σκοτεινιά στο Φως τη θέση της να δώσει.

Ένας Αγώνας η ζωή. Σκληρός μα κι ικανός, μακρύτερα από κει που εθάρρειες πως έφτανε η δρασκελιά σου, να σε στείλει. Σε τόπο ολόφυτο, με βιόλες και μυριστικά. Λύτρωση τ’ όνομά του.

-------------------------

Η Ζοέλ Λοπινό, με εξαιρετικό τρόπο, καλεί τον αναγνώστη του μυθιστορήματός της με τίτλο «Το Νετλέτι», να ακολουθήσει την ηρωίδα της σε ένα ταξίδι. Ένα υπαρξιακό ταξίδι αναζήτησης μέσα από μια κατάδυση στο παρελθόν, όπου πράξεις ανθρώπινες, φρικτές, προσμένουν μια άξια  ψυχή στο φως να τις φέρει. Οι σφραγίδες να σπάσουν και ο δρόμος προς τη λύτρωση ν’ ανοίξει.


[Ζοέλ Λοπινό, Το Νετλέτι, Εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, 2023]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου